GOV4PeaCE

In mei 2024 werd het Interreg-project GOV4PeaCE gelanceerd om het oorlogserfgoed in Centraal-Europa op een waardevolle manier te ontsluiten. Daarbij is er niet alleen aandacht voor toeristische ontsluiting, maar ook voor de sociaaleconomische ontwikkeling van de verschillende regio’s.

Wanneer je aan de Westhoek denkt, denk je aan de Eerste Wereldoorlog. Die internationale belangstelling zorgt in de regio – en bij uitbreiding langs het volledige Westelijke front – voor een constante dynamiek, vooral binnen de toeristische sector. Waar de toeristische ontwikkeling aan het Westelijk front floreert, staat die langs andere delen van het Zuidelijke en Oostelijke front nog in zijn kinderschoenen.

Deze regio’s in Centraal-Europa kampen met verschillende uitdagingen. Het oorlogserfgoed is er onder meer sterk versnipperd. In tegenstelling tot de loopgravenoorlog aan het Westfront waren de frontlijnen in Centraal-Europa voortdurend in beweging. Het oorlogserfgoed ligt bijgevolg verspreid over een uitgestrekt gebied en over meerdere landsgrenzen, wat het ontsluiten ervan bemoeilijkt. Tot op heden ontbreekt er een overkoepelende structuur die samenwerking en erfgoedvalorisatie op regionaal, nationaal of internationaal niveau mogelijk maakt. Daarnaast wordt de regio ook geconfronteerd met demografische achteruitgang, braindrain en vergrijzing.

GOV4PeaCE heeft als doel een gemeenschappelijk bestuursmodel te ontwikkelen - met de nadruk op internationale samenwerking en het overstijgen van complexe territoriale en sectorale barrières - om zo het oorlogserfgoed uit de Eerste Wereldoorlog te valoriseren. Dit moet de sociaaleconomische groei bevorderen in al dan niet afgelegen of moeilijk bereikbare regio’s in Centraal-Europa.

Tijdens het project wordt beroep gedaan op de expertise van het In Flanders Fields Museum, dat ervaring heeft in het ontsluiten van zowel het roerende als onroerende erfgoed van de Eerste Wereldoorlog. Het museum zal een leidende rol spelen in de tweede fase van het project – het testen van het ontwikkelde bestuursmodel in drie verschillende regio’s – en zal, in een ondersteunende rol, zijn opgebouwde expertise delen met de verschillende partners in Centraal-Europa.

Partners

Aan dit Europese project nemen partners deel uit Italië, Slovenië, Slowakije, Polen, Hongarije en België, aangevuld met geassocieerde partners uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië en Oekraïne.

De projectwebsite