Ons Verhaal
          " geschiedenis delen "

In een land waar oorlog gewoed heeft, gaat die niet gauw voorbij, ook niet als die oorlog inmiddels een eeuw achter ons ligt. Voor elk van de meer dan 600.000 doden die vielen in ons land, voor elk van de ruim 425.000 graven en namen op monumenten en voor de honderden andere sporen en relicten in de frontstreek, voor elk van de miljoenen getroffenen (fysisch of psychisch gewonden, vluchtelingen en gedeporteerden) bestaat er een verhaal van verdriet, pijn en beproeving ergens in de wereld.

Het museum wil de band met dit oorlogsverleden bewaren. Omdat het wezen van oorlog doorheen de tijd niet verandert, beschouwt het museum het brengen van dit oorlogsverhaal als een universele en eigentijdse vredesboodschap, en dus als een belangrijke maatschappelijke opdracht. Het museum werkt nauw samen met partners die zijn missie delen en werkt binnen het kader van Ieper Vredesstad.

Lakenhallen & Belfort

Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Het is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, een belangrijk symbool van oorlogsleed en van wederopstanding.

Vanuit die symbolische huisvesting schenkt het museum ook grote aandacht aan het hedendaagse landschap als een van de laatste tastbare getuigen. Tijdens je bezoek (en na de beklimming van 231 extra treden) kun je vanop het gerestaureerde Belfort uitkijken over de stad en de omliggende slagvelden.

Permanente tentoonstelling

een Grote Oorlog

Aan de hand van de museumcollectie brengt de permanente tentoonstelling de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in België, in de Westhoek, en bij Ieper.

LEES MEER

de dingen

Honderden authentieke objecten en beelden worden in een hedendaagse vormgeving gepresenteerd, soms heel groots, dan weer erg intiem, maar altijd ervaringsgericht.

LEES MEER

de mensen

Binnen de algemene historische context vertellen individuele personages over hun eigen lotgevallen, in een directe en levensechte confrontatie met de bezoeker.

lees meer

en hun verhalen

Mensen uit vijf continenten en van meer dan honderd verschillende landen namen deel aan de oorlog. Hun persoonlijk verhaal is voor allen gelijk het doorgeven waard.

lees meer

de doden

Van de 600.000 slachtoffers die stierven vanwege de oorlog in België, vielen er meer dan 550.000 in de Westhoek. Bijna 30.000 van hen waren burgers.

LEES MEER

het landschap

Vier jaar lang beet de oorlog zich vast in een boogvormig front rond Ieper. Het museum helpt om het landschap van de Ieperboog te blijven lezen als een oud slagveld.

LEES MEER

schone kunsten

De verzameling oorlogskunst vormt geen afdeling op zichzelf, maar duikt op doorheen de hele tentoonstelling om het oorlogsgebeuren te weerspiegelen.

LEES MEER

herdenken

Eenmaal voorbij werd de herdenking aan de oorlog geïnstalleerd. Het sluitstuk van de tentoonstelling belicht die herdenkingscultuur en bevraagt de actuele betekenis ervan.

LEES MEER

Begeleiding bij de tentoonstelling

poppy-armband

Bij je aankomst ontvang je een identificatiearmband. Daarmee bepaal je zelf welke oorlogsgetuige je in de tentoonstelling wil ontmoeten. Ook alle andere interactieve presentaties worden met behulp van je armband weergegeven in je eigen taal.

audiogids

Je kan het het museum bezoeken met een audiogids. De basistour verkent de hele tentoonstelling, maar onderweg wordt ook verdiepende informatie aangeboden. Kinderen kunnen een eigen, vertellend parcours volgen.

LEES MEER

voor kinderen

Een museum bezoeken, over oorlog, met kinderen - dat is niet vanzelfsprekend. Toch probeert het In Flanders Fields museum  kinderen omzichtig binnen te leiden in de wereld zoals hij was, is, en zou kunnen zijn.

LEES MEER

museumgids & plan

Een handig grondplan loodst je ter plaatse de hele Lakenhallen door. Voor of na je bezoek laat de museumgids je kennismaken of terugblikken op de tentoonstelling, in al haar bouwstenen, lagen en verhaallijnen.

museumgids

Museumcafé

Het Museumcafé is de perfecte plaats om even op adem te komen na je bezoek. Een kop koffie of een streekbiertje, lunch of Afternoon Tea: je wordt hier met plezier bediend.

openingsuren

www.inflandersfieldscafe.be

Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op de binnenplaats van de Lakenhallen. Daar vind ook een vrije picknickruimte.

Wie liever binnen in het Museumcafé picknickt, kan dat samen met het groepsbezoek aanvragen:

  • maximum 50 personen per half uur
  • vrije picknick mits consumptie

Museumshop

In de Museumshop kan je grasduinen in een zeer ruim aanbod aan publicaties over de eerste Wereldoorlog en diverse andere thema’s met betrekking tot Ieper en de Westhoek. Je vindt er ook een ruime keuze aan postkaarten, posters, T-shirts, auto-, fiets- en wandelkaarten, pins, magneten en tal van andere gadgets.

webshop