Schenkingen in de vitrine

Een fijne selectie schenkingen uit 2024 toont de grote verscheidenheid van de verzameling: van het kleine tot het grote, van het persoonlijke over het kostbare, zowel het unieke als het administratieve. Schenkingen worden zo veel als mogelijk ingezet in de werking van het museum: in de permanente opstelling, in tijdelijke tentoonstellingen, in de educatieve werking en in het kenniscentrum als onderwerp van studie en onderzoek. Allen dragen bij tot een beter inzicht in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Met dank aan alle schenkers!

Een overzicht van alle schenkingen van 2024 vind je deze zomer in het jaarboek. De eerdere edities van het jaarboek kan je kopen via de (web)shop
De overzichtstentoonstellingen van de voorbije jaren vind je hier.

Fam. de Borchgrave (BE)

De zakken vol meel brachten voedsel uit de VS en Canada naar het bezette België. Deze weldaad wakkerde initiatieven tot liefdadigheid aan. Naaisters, borduursters, kantwerksters en kunstenaars bewerkten de zakken die getuigen van een diepe dankbaarheid ten aanzien van de gulle schenkers.

John Pilch (UK)

Twee ingelijste bewerkte zijden zakdoeken die behoorden tot de nalatenschap van J. R. Pilch, Sergeant-fourier bij het Norfolk Regiment.

Julien Fostier (BE)

Zeer complete Duitse veldtelefoon uit 1913 of 1914 met microfoon, een normale hoorn en een hoorn om mee te luisteren in een houten kist.

Charlie Owen (UK)

De Duitse krijgsgevangene Ernst Drifte (°14/01/1893) fabriceerde twee schalen die hij verkocht aan zijn bewaker. Op de schaal aan de voorzijde een voorstelling van het dorp "Bonn am Rhein" en "Ernst Drifte 1919". Op de achterzijde "Trônes Wood sept 1919". Het overgrote deel van de Duitse krijgsgevangenen werd pas na de oorlog gerepatrieerd.

De tweede schaal is nog bij de schenker

Ivan Werbrouck (BE)

Michel Werbrouck (°1909) uit Izegem speelde als kind op straat, raapte enkele schrapnel bolletjes op en smeet die in de kachel. Zijn onderarm werd door de explosie afgerukt. Zijn zondagse prothese droeg hij heel zelden.

Jean-Pierre Van Dessel (BE)

Frontdokter Franz Van Dessel uit Duffel bezat een camera waarmee hij foto’s van het (oorlogs)landschap, van zijn kompanen en van het leven in de hulpposten nam. Na de oorlog bundelde hij die rijke collectie in vijf albums en identificeerde een groot aantal foto’s. 1e Reserve Kapitein Geneesheer Franz kwam erg gehavend uit de oorlog en werd ‘grootste oorlogsinvalide' verklaard.

Cécile Guilmot (BE)

De Belg René Guilmot werkte tijdens de oorlog in Nederland en had wellicht contact met Belgische geïnterneerden aan wie hij de opdracht gaf om enkele fijn bewerkte stukjes te maken.

Resie Rombout (NL)

Een handgesneden schoenlepel uit been met het opschrift “Oorlog 1916 – A. Dobbelaere”, waarschijnlijk vervaardigd door een Belgische geïnterneerde in Nederland.

Peter Dunsire
(UK)

Een gegraveerde bronzen schoenlepel met het embleem van de Royal Engineers. De 62th en 400th Field Company Royal Engineers zijn beiden in Vlaanderen aan de slag geweest. De 62th Field company heeft 27 slachtoffers en het 400th 1 slachtoffer in België te betreuren.

Rosa D’Hoop (BE)

Een handgesneden houten spaarpot, waarschijnlijk vervaardigd door een Belgische geïnterneerde in Nederland.

Didier Oversteyns (BE)

Twee bewerkte metalen hangertjes. In eentje is de naam H. Goor gegrift.

Jan Van der Stock (BE)

In de nacht van 2 op 3 september 1916 werd Octaaf Van der Stock tijdens een nachtelijke patrouille dodelijk getroffen door mitrailleurvuur. Hij ligt begraven op de Belgische militaire begraafplaats in Hoogstade. Zijn broers Frans en Aimé overleefden de oorlog. Jozef Verbraeken raakte gewond en verloor een oog. Opmerkelijk in de schenking zijn dan ook een setje kunstogen.

Hilde Depauw & Herman Balthazar (BE)

Gentenaar August Balthazar werd in september 1914 krijgsgevangen genomen en overgebracht naar het kamp bij Göttingen in Duitsland. Zijn oorlogsgedichten of die van kampgenoten kopieerde hij in een poëziealbum en hij hield een dagboek bij. August Balthazar werd na de oorlog een socialistisch boegbeeld en minister.

Helga Wiese (D)

Heinrich Mannes (°10 November 1894) uit Göttingen studeerde rechten aan de Georg-August Universiteit. Hij sneuvelde op 21 maart 1918 in Frankrijk. Ook zijn broer sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. Heinrich Mannes hield een schetsboek bij waaruit blijkt dat hij ook in Vlaanderen streed.

Bert Baekelmans (BE)

Bert restaureerde met veel zorg en liefde deze Amerikaanse draagbare Sonora grammofoon, gefabriceerd in 1918. Deze was bestemd om mee te nemen naar de loopgraven. Op de kist is het letterwoord C.C.T te lezen.

Walter Provoost (BE)

Amerikaanse typmachine ontwikkeld tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Jillian Lewis (UK)

In de nacht van 6 op 7 oktober 1917 raakte William Allan Brodrick (Aus) ernstig gewond. Hij overleed op 7 oktober 1917 aan zijn verwondingen en werd begraven op Menin Road South Military Cemetery. Zijn Britse echtgenote Beatrice ontving op 13 Maart 1918 enkele persoonlijke bezittingen. Constance Brodrick, hun dochtertje zal haar vader nooit ontmoeten. Zij werd geboren 25 augustus 1917.

Tim Dziurawski (NL)

De tekening van Ernst Picard (1915) toont krijgsgevangenen in een Duits kamp bij Magdeburg. En Arnold Marting (?) van het 14de Linieregiment stuurde op 16 maart 1916 een prachtig geïllustreerde brief naar zijn oom Jean uit het kamp in Friedrichsfeld.

Monique Houtmeyers-Rosselle (BE)

De Belgische kunstenaar en frontschilder Achiel Van Sassenbrouck liet vier tekeningen van Libert na aan zijn neef. Libert werd geïnterneerd in Zeist (Nl) en legde het dagelijks leven op een kunstige wijze vast.

Liliane Verheyen (BE)

Muzikant François Dirix meldde zich aan bij het 5de regiment Artillerie. Ook zijn 2 broers Hendrik en Paul vochten in de Eerste Wereldoorlog. Ze kwamen alle 3 terug naar huis. Voor de oorlog was François al verloofd met Anette Van Assche. Zij schreef hem aan met ‘nicht Francisca’. Anette stierf op 44 jarige leeftijd. In het deksel van een van de kisten zijn 4 kruisjes gegrift. De familie vermoedt dat die staan voor kameraden die gesneuveld zijn.