Yorkshire Trench & Dug-Out (1915-1917)

1.
GERESTAUREERDE BRITSE LOOPGRAVEN MET INGANGEN VAN EEN DIEPE DUG-OUT

Voor historische context en archeologische vondsten, kun je een bezoek brengen aan:

Hoeve Klein Zwaanhof

Kleine Poezelstraat 6
8904 Boezinge

LEES MEER

In Flanders Fields Museum

Grote Markt 34
8900 Ieper

LEES MEER

2.
DOOR DE BODEM BEWAARD

Overal in de Ieperboog is de Eerste Wereldoorlog nog ondergronds aanwezig. Tijdens de aanleg van het industrieterrein (1997-2005) werden in deze omgeving meer dan 200 lichamen geborgen.

Op dit perceel kwamen goed bewaarde loopgravenstructuren aan het licht en kon een vereniging van amateurarcheologen (de Diggers) afdalen in een ondergrondse schuilplaats. Hun eerste verkenning legden ze vast op film.

De plek bleek een onaangeroerde tijdscapsule. De stad Ieper kon het terrein verwerven en de vondsten verhuisden naar het In Flanders Fields Museum.

3.
DE GROTE OORLOG

In de nasleep van de Tweede Slag bij Ieper (22 april – 25 mei 1915) ontstond een Frans-Britse loopgraaf. Dit was een smalle verbindingsweg, éénrichting naar ‘Irish Bridge’, een loopbrugje over het kanaal. Het tracé is aangeduid als een ondiepe gracht.

In juli 1916 werd een nieuwe loopgraaf aangelegd en “Yorkshire Trench” genoemd, naar de thuisstreek van de Britse 49ste Divisie die deze sector in de tweede helft van 1915 had bemand.

In het voorjaar van 1917 werd op 10 meter diepte vanuit deze loopgraaf een diepe dug-out uitgebouwd. Die diende als commandopost voor twee bataljons van de 38ste Divisie uit Wales die van hieruit op 31 juli 1917 de aanval op Pilkem inzetten (Derde Slag bij Ieper).

4.
DAVE CHISHOLM

5.
LOOPGRAVEN

De eerste loopgraven waren ondiep en stonden vaak onder water door de hier onderliggende Ieperse kleilaag. Loopplanken (duck-boards) zonken weg in de modder. Regenweer maakte die situatie alleen maar erger.

Een nieuwe bouwmethode leverde vanaf 1916 een oplossing: het loopvlak werd voortaan op de dwarsbalken van A-frames getimmerd. De ruimte onderin zorgde voor de afwatering. De nieuwe loopgraaf was volgens deze werkwijze aangelegd.

6.
ONDERGRONDS KWARTIER

In het gras zijn de gangen en kamers van de dug-out afgebakend door dolomietvlakken. De voorste kamer bevindt zich onder de huidige weg.

Binnen de contouren van het archeologische opmetingsplan schetste de Britse cartoonist Dave Chisholm een levendig beeld van de ondergrondse activiteit.

In de Ieperboog werden ca. 180 dergelijke dug-outs gebouwd. Om die in de natte bodem droog te houden moest onafgebroken worden gepompt. Na de aanval en de terreinwinst van 31 juli 1917 bleven de pompen hier onbemand achter en liep de dug-out vol water. Zo werd de hele installatie door de ondergrond geborgen.

7.
KWETSBAAR / BEWAARD

In de hele Ieperboog is deze landschapssite uniek, in historisch en archeologisch opzicht. Tegelijk is de hele inrichting erg kwetsbaar: de constructie was nooit bedoeld om tientallen jaren te overleven.

Door het zakken van de grondwatertafel en blootstelling aan de lucht is het originele eikenhout grotendeels weggerot.

In 2023 zijn de trappenkokers die toegang geven tot de dug-out volledig vernieuwd. In afwachting van een grondige restauratie van de loopgraaf werden de meest kwetsbare stukken met zand gevuld.

CROWDFUNDING

Yorkshire Trench & Dug-Out

In Flanders Fields Museum
Vrienden van het Museum (VIFF)
Yorkshiretrenchjustgiving

verzamelen fondsen voor het onderhoud en de verdere restauratie van deze landschapssite.

Wil je bijdragen ?

EEN GIFT DOEN