-

1917 Totale Oorlog

in Vlaanderen

  • koninklijke zaal
  • tijdelijke tentoonstelling

Over

Na bijna drie jaar was de oorlog in 1917 uitgegroeid tot een wereldwijd conflict. Met het oog op de overwinning - of de complete vernietiging van de vijandelijke tegenstand - gingen alle betrokken landen tot het uiterste. De grens tussen het militaire gebeuren en het maatschappelijke leven vervaagde. Zowel aan als achter het front stond alle menselijke activiteit in het teken van de oorlog. Wetenschap, techniek, industrie, economie en samenleving vormden de tandwielen van één grote, verhitte oorlogsmachine. Ook in Vlaanderen escaleerde de strijd, met de Derde Slag bij Ieper als nooit eerder gezien orgelpunt.

Honderd jaar later brengen de belangrijkste WOI-musea en -sites de gebeurtenissen van toen onder de aandacht in het gezamenlijke project Totale Oorlog in Vlaanderen. Vanuit Ieper brengen wandelroutes, fietstochten en autocircuits de bezoeker naar de littekens in het landschap, de talrijke herdenkingsplaatsen en de verschillende tentoonstellingen en infomodules waar telkens een ander thema omtrent de Derde Slag bij Ieper wordt behandeld.

Binnen dat geheel maakt de tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum het jaaroverzicht van 1917. De tentoonstelling schetst het verloop en de gebeurtenissen van het jaar van de totale oorlog, met onnoemelijk veel slachtoffers en een totaal vernield landschap als resultaat. In deze context maakte oorlogsfotograaf Frank Hurley en zijn team talloze pakkende foto’s. Er wordt stilgestaan bij de manier waarop hij het oorlogslandschap in beeld trachtte te brengen en de moeilijkheden waarmee hij werd geconfronteerd. Ook de wijze waarop hij tot een alleszeggende interpretatie van de oorlog kwam door gebruik te maken van innovatieve technieken komt aan bod. Gelijkaardige fotografische methodes worden vandaag nog gebruikt door de Britse fotograaf Ian Alderman. In het laatste deel van de tentoonstelling brengt hij een ode aan de werkzaamheden van de Belgische ontmijningsdienst DOVO-SEDEE.