donderdag - 29/11/1917

9° schrift, p.903-904
Afbeeldingen

1. Micmac Camp

Zie hier

 

2. de Rozenhil

De Rozenhil was een (voormalige) herberg in Reningelst, langs de Clyttesteenweg, op de hoek met de Kwakkelstraat, de grens met Heuvelland, hier dus

 

3. Ook Poperinge beschoten

“Zondag 25 November tot Zaterdag 1 December: (..) Van Donderdag namiddag tot Vrijdag avond krijgen wij 25 grote obussen en 200 kleinere die deze (keer) meestal vielen langs de Vlamertinghe steenweg. De beschieting duurde 30 uren. De obussen kwamen uit 2 verschillende richtingen en vielen in al de wijken: Doolhof, Boomgaardstraat, Ster, Volkshuis, Kasteel Sabbe, Statieplein, St-Michiel, huis We Delaere, Werf, Filature, Hondstraat, enz. Sommige inwoners dachten hen reeds buiten bereik en 't gevaar was weer ten ergste. De soldaten vertrekken uit de stad.” (bron: Baert, o.c.)

 

4. een kamp van zwarten, West-Indiërs

Reeds op 26 mei 1917 had Van Walleghem het over de aanwezigheid van het British West Indies Regiment : zie hier. Dat hun kamp bij een munitedepot ligt, is geen toeval aangezien de manschappen uit de Caraïben vooral ingezet werden bij het bevoorraden van onder meer de artillerie. Zijn opmerkingen dat velen katholiek zijn en dat zij relatief vaker sigaren roken zijn pertinent. Het catholicisme was in verschillende Brits-Caraïbische kolonies de belangrijkste godsdienst, terwijl de geringe afstand van bvb Jamaica tot Cuba het roken van sigaren in de hand werkte.   

Foto 1: Mannen van het British West Indies Regiment stapelen artilleriemunitie bij Ieper, oktober 1917. Enkele Australiërs steken een handje toe (Australian War Memorial)

 

5. soldaat Leon Roelens

Allicht verbleven zijn ouders als vluchtelingen uit het door de Duitsers bezette Komen-ten-Brielen in Reningelst. Roelens had een geweerkogel in de rug gekregen toen hij patrouilleerde in Oud-Stuivekenskerke.

Foto 2: het oorlogsgedenkteken in Ten Brielen met daarop de naam van Leon Roelens.

 

6. het huwelijk van Maurits Cuvelier en Madeleine Vercruysse

Foto 3: De huwelijksakte van Maurits Cuvelier en Madeleine Vercruysse (Stadsarchief Poperinge, Register van de Burgerstand van Reningelst van 1917)