zaterdag - 18/08/1917

9° schrift, p.807-808
Afbeeldingen

Foto 1 : Aan een drinkwaterinstallatie in Dikkebus vullen Britse militairen waterketels voor transport naar het front, 18 augustus 1917 . (Imperial War Museum)

1. het offensief van eergisteren

Zie aldaar

 

2. De Fransen gingen vooruit tot Martjevaart en zijn meester van de twee oevers aan Drie Grachten

Drie Grachten of Driegrachten is een plaats aan het Ieperleekanaal tussen Noordschote en Merkem waar de Martjevaart in het kanaal uitkomt. Het was tijdens de Eerste Wereldoorlog een berucht plaats op het Belgische front, te midden van de inundatie van de Blankaart. 

Foto 2: een kaart van Drie Grachten

Foto 3: een luchtopname van Drie Grachten, ca 1917-18

 

3. De Engelsen namen Langemark in

En hierom werd deze fase in de Derde Slag bij Ieper dan ook de Slag bij Langemark genoemd. Van het dorp schoot nog maar weinig over. De auteur van de Britse officiële geschiedenis beschrijft het gebied tussen de Steenbeek en het dorpscentrum in die dagen als een “water-covered swamp” en als het ergste deel van het slagveld. Een uitgebreide beschrijving van de veldslag vind je hier.

Foto 4: Britse en Franse artillerieobservatoren tijdens de Slag bij Langemark (Imperial War Museum)

 

4. deerlijk mislukt bij Zonnebeke

Van Walleghem’s beschrijving van wat er gebeurd was, klopt grotendeels. De aanvallende divisies zoals de twee Ierse divisies (16th and 36th), hadden in eerdere acties veel manschappen verloren die nog niet voldoende aangevuld waren en over het algemeen waren de Britse troepen slecht voorbereid.

 

5. een Canadese aanval ten oosten van Loos

Het gaat om de Slag bij Hill 70 (bij Lens) dat vooral bedoeld was als afleiding voor de Derde Slag bij Ieper. Het aantal krijgsgevangenen dat Van Walleghem vermeldt is overdreven: iIn 24 uur op 15 en 16 augustus namen de Canadezen zo’n 900 Duitse militairen krijgsgevangen

 

6. E.H. Van Houver van Westouter

Jules Van Houver (Westouter 1848-Poperinge 1923) had twintig jaar doorgebracht als missionaris in Mississipi waarna hij zich terug in zijn geboortestreek had gevestigd. Zijn kennis van de engelse taal zal hem ongetwijfeld can pas gekomen zijn.

Foto 5: E.H. Jules Van Houver

 

7. de altaarsteen

Een altaar is een onderbouw of tombe met daarop een altaarblad. In dat altaarblad moet volgens de canonieke normen een altaarsteen zitten. Deze steen wordt door de bisschop gewijd en bevat relieken van minstens twee martelaren, wierrookkorrels (symbool van de onsterfelijkheid) en de wijdingsakte.