zondag - 18/03/1917

7° schrift, p.619-620
Afbeeldingen

1. E.H. Lamerant

Het gaat om Gustaaf Lamerant (1863-1953), die eerder onderpastoor van Watou was geweest maar in Ieper was gevestigd toen de oorlog uitbrak. Lamerant, een geboren Reningelstenaar, vervangt dus Van Walleghem die met vrieswonden moeilijk uit de voeten kan.

Later zou Lamerant enige bekendheid verwerven wanneer hij in 1928 in Nieuwkerke een ‘kruistombe’ liet oprichten op de plaats waar in de geuzentijd de drie priesters van Reningelst waren vermoord. Hij was ook auteur van enkele heemkundige geschriften. In Ieper liet hij de Lamerantkapel bouwen

Foto 1: Bidprentje van Gustaaf Lamerant

Foto 2: De ‘tombe” die Lamerant in Nieuwkerke liet oprichten

Foto 3: “Lamerant’s kapelle” in Ieper

 

2. dat de Duitsers zich aan de Somme terugtrekken

In de winter van 1916-17 hadden de Duitsers stevig gebouwd aan een stevig uitgebouwde verdedigingslijn die ze zelf de Siegfriedstellung noemden maar die door de Britten de Hindenburg Line werd genoemd. Vanaf februari begon de strategische terugtrekking naar de nieuwe posities. De stadjes, dorpen en gebieden die ze daardoor prijs gaven, waaronder dus Bapaume, werden tijdens die terugtrekking in as gelegd.

Foto 4: Het brandende stadhuis van Bapaume op 17 maart 1918, op het ogenblik dat Australische troepen het binnentrokken (Australian War Memorial)