De Verloren Sleutel met je klas

Burgerleed herdenken

De Eerste Wereldoorlog eiste veel burgerlevens in Ieper, maar zij worden vaak niet vermeld tijdens herdenkingen. Het In Flanders Fields Museum brengt hier verandering in.

Aan de hand van sleutels op straatstenen, maken we hun leed zichtbaar in de stad.

Een leerling raakt een in de straatstenen verankerde sleutel aan. Op de sleutel staat de naam Yvonne Mesdom, haar sterfdatum (9.7.1915) en haar leeftijd (15 jaar).

Gebruik een vlog in je klas

De educatieve dienst vlogt over de boeiendste thema’s uit het In Flanders Fields Museum. Maak burgerleed en mensenrechten bespreekbaar in de klas met de vlog over de herdenkingssleutels.

Twee Verloren Sleutels in Dikkebus (In Flanders Fields Museum - fotograaf: Jonas Verbeke)

Wat is de verloren sleutel?

Ieper telt meer dan 700 burgerslachtoffers. Dat leert ons De NamenlijstIn tegenstelling tot de militaire slachtoffers, worden deze slachtoffers vaak niet bij naam genoemd. Het In Flanders Fields Museum brengt daar nu verandering in.

De Amsterdamse kunstenaar Jeroen Bisscheroux kwam op het idee van de bronzen sleutels. Elke sleutel herdenkt één burgerslachtoffer: de naam, sterfdatum en leeftijd van dit slachtoffer zijn in de sleutel gekerfd. De sleutels liggen op straat verankerd, op plekken waar slachtoffers stierven. Het is een stille maar krachtige oorlogsherinnering.

Dankzij giften van velen liggen tot nu toe ruim 70 sleutels verspreid in de stad en deelgemeentes.

Twee mannen poseren op de puinen van wat eertijds het huis Cardinael was.

Focus op burgerleed?

Oorlog verwoest levens. In de berichtgeving over huidige conflicten is er naast het militaire nieuws, vaker aandacht voor burgerleed. Wie hun leed onderzoekt, merkt snel dat zij altijd de eerste slachtoffers zijn, ook tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Neem het verleden als vertrekpunt en je komt vanzelf uit bij de actualiteit...

Belgische vluchtelingen te Roozendaal

Mens in de oorlog centraal

Hoe ervaart de mens een oorlog? Voor de educatieve dienst staat die vraag steeds centraal. Tijdens onze stadswandeling 'Een stad in oorlog' zijn zowel burgers, soldaten als hulpverleners aan het woord. We staan stil bij verhalen van meerdere sleutels.

Wil je met een klas of school graag meter of peter worden? Wens je graag wat meer uitleg over hoe je dit aanpakt? De educatieve dienst helpt je graag verder.

Een uniek klasproject...

Het Sint-Bernardusinstituut uit Knokke is voortaan trotse sleutelbewaarder. Ze bezochten het In Flanders Fields Museum en knoopten er een wandeling in de stad aan vast. Eindigen deden ze bij hun sleutel, met een ingetogen herdenking uitgewerkt door de leerlingen.