2022 Schenkingen

Alex Jacobs
(BE)

Maurice François, de overgrootvader van Alex stierf op 11 december 1915 bij een ontploffing in een munitiefabriek in Gonfreville-L’Orcher bij Le Havre. De foto in het borduurwerk toont Maurice en 3 (onbekende) militairen.

Anselma Everaert
(BE)

Basiel Everaert, de vader van Ans huwde in 1940 met Louisa Diver. De ouders van Louisa vluchtten in de Eerste Wereldoorlog naar Doncaster in Engeland en brachten een aantal stukjes propaganda porselein mee.

Kurt Vandewalle
(BE)

De kunstenaar Waalko Jans Dingemans (1873-1925) schilderde deze aquarel van Boezinge in 1916.

Kris Van Mileghem
(BE)

De grootoom van Kris nam de Duitse propellertip mee van op een Duits vliegveld tussen Bollebeek en Asse. De opdruk “Niendorf Luckenwalde” verwijst naar de pianofabriek bij Berlijn van de broers Niendorf in Luckenwalde die tijdens de oorlog hun productie omschakelden.

Micheline Ploumen
(BE)

Micheline hield de herinnering aan de oorlogservaringen van haar vader René Ploumen erg levendig. Documentairemaker Yvon Lammens liep in haar voetsporen en legde haar zoektocht in een aangrijpende film vast.

Jan en Peter Bodequin
(BE)

Het metalen etui met Mariabeeldje droeg cyclist Maurice Vanden Hende (1ste Karabiniers wielrijders) meer dan waarschijnlijk als amulet bij zich. De ring zou hij gekregen of gekocht hebben van een medesoldaat. Die verzamelde brokstukken van de stukgeschoten klokken uit de belforttoren van Ieper en smolt er na de oorlog allerlei spulletjes uit.

M. Bos-Smit
(NL)

Een souvenir zakdoekje “ter herinnering aan de liefderijke opname in Nederland van het Belgische volk, 9 october 1914.”

Lydia Bracke
(BE)

Eduard Vermeulen, Lydia’s grootvader, vervaardigde een opmerkelijk doosje, een medaillon en een broche in het krijgsgevangenkamp van Celle in Duitsland. In het medaillon verwerkte hij een portret van zichzelf en zijn vouw Mietje (Maria).

Brian C. Fawcett
(UK)

Bewerkte granaathulzen met Chinese motieven.

Mark Danley
(UK)

De Britse korporaal Thomas Frederick Robbins vond dit Christusbeeldje in de ruïnes van Ieper. Militairen die in het vernietigde Ieper passeerden of tijdelijk verbleven, raapten vaak religieuze voorwerpen op en hielden die als talisman bij.

Pieter Verstraete
(BE)

Herinneringsmedaille van het werk der oorlogsblinden voor August Dewit. Het werk der oorlogsblinden was een initiatief van Koningin Elisabeth.

Marc De Brabandere
(BE)

Lederen foedraal voor een kompas met het opschrift "A. Wood".

fam. Van Dijck
(BE)

Ludovicus van Dijck maakte deel uit van de Vestingartillerie, zijn broer Lodewijk van de Zware artillerie en het Spoorwegbataljon. Ludovicus bespeelde de zelfgemaakte hommel (ook wel 'vlier' genoemd).

fam. Handley-Vandecasteele
(BE)

Carolines grootmoeder Ida Decorte uit Elverdinge was tijdens de Eerste Wereldoorlog met haar familie gevlucht naar Cambron bij Abbeville (Fr). Verpleegster Ida werd in het plaatselijke hospitaal door haar patiënten verwend met kaartjes en geschenkjes.

Ermelinda Van Tongerloo
(BE)

Ermelinda bewaarde het unieke lotingbriefje van haar grootvader Pierre De Sutter. Hij correspondeerde tijdens de oorlog met zijn Nederlandse oorlogsmeter Emilie Dekker die ook brieven en foto’s naar Pierres familie smokkelde. Zij bleef na de oorlog een steun en toeverlaat voor Pierre. Zijn zus overleed aan de Spaanse griep en hij vond moeilijk werk. Deze unieke band hield 50 jaar stand.

Saidja Steenhuyzen
(BE)

Arthur Wuyts uit Koningshooikt, de overgrootvader van Saidja raakte gewond en werd afgevoerd voor verzorging naar Groot-Brittannië. Na de oorlog bracht hij een grammofoon en enkele shellac platen mee naar huis.