14/05/1915

1. Duitsers tot aan het station van Zillebeke

Dit lijkt heel straf, zelfs onmogelijk. Het station van Zillebeke bevond zich in de Blauwepoortstraat en dit zou dus niets minder daneen spectaculaire doorbraak hebben betekend. Nergens anders wordt van dergelijk feit melding gemaakt. Misschien gaat het om een spraakverwarring. Er werd die dagen immers wel zwaar gevochten bij Railway Wood, niet zo ver van ’t Hoge.  

 

2. kogels opgeraapt van het plankier

“Du 14 au 17 très grande canonade sur le front. Le soir nous voyons toujours les lumières éclairant les tranchées et les lueurs du canon. La maison où nous sommes réfugiés est située sur une hauteur et fait face au front" [De schrijfster van het dagboekhad haar woning in de Gasthuisstraat van Poperinge ontvlucht na de zware bechietingen van 24-25 april en een onderkomen gevonden op een hoeve tussen Poperinge en Abele] (Bron: Depuydt Augusta, op.cit.)

 

3. ook 3 jonge meisjes werden gewond

Over Rachel en Anne Noyelle, zie hier .

Uiteindelijk zou de revalidatie van Anna Noyelle maandenlang duren. Op 7 september zal ze samen met haar zusje en 91 dorpsgenootjes vertrekken naar de schoolkolonie Des Vieux in Saint-Paër. Op de foto’s uit de schoolkolonie poseert Anna met vriendinnen of is ze aan het werk. In haar schrift voor het vak Vlaamsche Taal schreef ze in 1917 het opstel Het groote voordeel van in een Schoolkolonie opgevoed te zijn. Een groot deel van de schoolschriften van Anna Noyelle bevinden zich in de collectie van het Onderwijsmuseum Ieper. Anna werd later kleuteronderwijzeres in de school van de zusters Lamotten in Ieper. Anna Noyelle, geboren in Dikkebus in 1901, is overleden in 1991 en ligt begraven op het kerkhof van Dikkebus. Rachel (°1903) stierf in 1977 in Ieper. Julia Hazebrouck (°1904) is reeds overleden in 1927. 

Foto 1: Een foto uit 1920 toont het heropgebouwde huisje van de Familie Noyelle op de hoek van de Vijverstraat en de Neerplaats in Dikkebus. We merken vader Noyelle, moeder en waarschijnlijk Rachel (links).

Afbeeldingen