04/01/1917

1. De prinsen Xavier en Sixtus van Bourbon-Parma, broers van de tegenwoordige keizerin van Oostenrijk

De prinsen Xavier en Sixtus zijn inderdaad broers van Zita van Bourbon-Parma (Lucca, Italië 1892 – Zizers, Zwitserland 1989). Zij was in 1911 getrouwd met Karel, achterneef van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef. In 1916 volgde Karel zijn grootoom op als keizer van Oostenrijk. Karel I bleef op de keizerstroon tot in 1918, toen de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije uiteenveel na de door de centralen verloren Eerste Wereldoorlog. Zita was dus de laatste keizerin van Oostenrijk.

Xavier van Bourbon-Parma (Camaiore, Italië 1889 – Zizers, Zwitserland 1977) was een kind geboren in het tweede huwelijk van Robert I, hertog van Parma. Hij zat op school in het jezuïetenseminarie in Feldkirch, Oostenrijk, volgde in Frankrijk een opleiding tot landbouwkundig ingenieur en studeerde in Parijs politieke en economische wetenschappen.                                                                                             Sixtus van Bourbon-Parma (Wartegg, Oostenrijk 1886 – Parijs, Frankrijk 1934) werd net als zijn jongere broer Xavier geboren in het tweede huwelijk van Robert I, hertog van Parma. Hij studeerde aan hetzelfde jezuïetencollege als zijn broer en volgde daarna een rechtenstudie in Parijs.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldden beide broers zich aan bij het Franse leger, maar zij konden als buitenlandse prinsen niet worden toegelaten. Zij konden wel dienst nemen in het Belgische leger en schopten het tot kapitein bij de artillerie. Hun zus Zita was keizerin van Oostenrijk en hun halfbroer Elias en broer Felix dienden in het Oostenrijkse leger. Die situatie leidde in 1917 tot wat men de ‘Sixtus-affaire’ noemt.De Oostenrijkse keizer Karel I, die gehuwd was met hun zus Zita, trachtte via de broers in contact te komen met de Franse president Poincaré. Sixtus en Xavier reisden in maart 1917 met valse passen van Zwitserland naar Oostenrijk. Daar werden in het bijzijn van de keizer en premier Czernin twee brieven aan Poincaré opgesteld, die tot vredesonderhandelingen met Frankrijk zouden moeten leiden. In die brieven beloofde de keizer dat Oostenrijk er alles aan zou doen om de Franse aanspraken op Elzas-Lotharingen te steunen – een gebied dat de Oostenrijkse bondgenoot, de Duitse keizer Wilhelm II, in geen geval wilde afstaan. Karels plan mislukte en in het voorjaar van 1918 publiceerde de Franse premier Clemenceau de brieven om verdeeldheid te zaaien in het vijandelijke kamp. Dit schandaal staat bekend als de Sixtus-affaire.

Foto 1: het huwelijk van aartshertog Karel en Zita in 1911

Foto 2: keizerin Zita

Foto 3: Sixtus van Bourbon-Parma

Foto 4: Xavier van Bourbon-Parma

Foto 5: de prinsen van Bourbon-Parma als Belgische officieren op bezoek bij koningin Elisabeth

2. Het 7de Regiment Belgische artillerie

zie hier

 

3. De Ondank

Dit was een café in Westouter, langs de weg naar Poperinge, net voor de splitsing naar Reningelst. Hier dus. De naam leeft voort in een bushalte.

 

3. kolonel Moraine

Het gaat om Constant Moraine (1865-1942)

Foto 6: bidprentje van Constant Moraine

 

4. kolonel Degrendel

Het gaat om baron (later graaf) Maurice Greindl (1866-1937). Meer over zijn leven vind je hier – scroll door naar 2.  

Foto 7: bidprentje van graaf Greindl.

 

5. Bij brouwer De Keuwer

Dit bevond zich op het dorpsplein van Westouter, tegenover de kerk. De brouwerij werd later feestzaal De Corneblome en het aanpalend pand was café De Zwaan dat een tijdlang ook dienst deed als gemeentehuis. Beide gebouwen die de Eerste Wereldoorlog hebben overleefd zijn geklasseerd als monumenten. Allicht woonde de brouwer ernaast, in het mooie pand Poperingestraat 8. Dat was namelijk wat zoon (en tevens brouwer) Eugène Dekeuwer opgaf als adres na de oorlog.

Foto 8: de voormalige brouwerij Dekeuwer en café De Zwaan

Foto 9: Naoorlogse vuurkaarten van Eugène Dekeuwer